Hendrik Copijn

Hendrik Copijn voorzag het kasteel van een bijpassende landschappelijke omgeving. Het park is ruim 55 hectare groot. Voor de aanleg werden zo’n 7.000 grote bomen aangevoerd zodat het park al direct volwassen oogde. Deze spectaculaire boomverplantingen waren destijds een sensatie.

Bijpassend ensemble

Net als het kasteel kreeg het park een veelzijdige, eclectische vormgeving en rijke detaillering. Een uitgestrekte vijver in de vorm van een rivierarm, glooiende hoogteverschillen, een grote variatie van bomen en heesters, eilanden, schiereilanden en bruggen zorgen voor schilderachtige effecten in het landschapspark. Daarnaast is het kasteel omringd door elegante, geometrische tuinen en een monumentale kruisvijver (Grand Canal) die de historische allure van het kasteel versterken. 

Zichtlijnen vanuit het hele park

Kasteel de Haar ligt te midden van de grote vijverpartijen en gazons als een spin in een web van zichtlijnen. Vanuit het kasteel word je daardoor getrakteerd op prachtige vergezichten. Omgekeerd biedt het markante silhouet van het kasteel voor de wandelaar steeds weer een fraai zicht, deels weerspiegeld in het vijverwater.

Lanen en slingerende routes doorkruisen het park en de tuinen op verschillende manieren. Het parkbos en de voormalige menagerie (kippentuin) bieden bijvoorbeeld een aantrekkelijke besloten wandeling; uit de wind bij slecht weer / schaduwrijk en koel bij warm weer. Daarnaast bieden ook het doolhof, het grote hertenkamp, de romantische overdekte brug en de picknickweide bij de vijver aantrekkelijke bestemmingen. De geometrische tuinen - zoals de rozentuin - zorgen voor uiteenlopende geur-, vorm- en kleursensaties.