RidderzaalWelkom in de Ridderzaal!

Hier leefde Pierre Cuypers zich helemaal uit in allerlei mogelijke verwijzingen naar middeleeuwse voorvaderen, ridderdom en historische helden. Dit komt wel heel duidelijk terug bij deze fantastische kroonluchters van smeedijzer en messing, met drie ridders te paard in drie verschillende harnassen. De kroonluchters zijn gebaseerd op een ontwerp van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc. Een groot voorbeeld van Pierre Cuypers.

De Ridderzaal was voor de familie de salon, wat voor u en mij de ‘woonkamer is’. De plek voor ontmoetingen en een plek voor ‘daar waar het gebeurde’ . Na hun aankomst – vaak op vrijdagmiddag, voor het weekend – werden de gasten hier onthaald.

Vóór het diner kwamen de gasten hier voor het aperitief. Nippend aan hun drankje konden de heren hier de tafelschikking voor het diner raadplegen, terwijl de dames zich nog aan het kleden waren. Zo konden zij later hun tafeldame de Eetzaal in leiden.

Na het diner keerden de gasten hier terug voor sigaren en een digestief. Er werd veel gekletst en gelachen. Ze gokten, speelden kaart – ‘gin rummy’ - , backgammon en roulette.