10. HertenkampIn dit hertenkamp leeft een roedel damherten. De mannetjes worden hert of bok genoemd en zijn te herkennen aan het grote schoffelvormige gewei. De vrouwtjes noemen we hinde. De bronsttijd duurt van half oktober tot begin november, in deze periode kunt u de hertenbokken schijngevechten zien uitvoeren en luid horen burlen. In juni worden de kalfjes geboren, deze hebben meteen vanaf het begin al de  herkenbare witte vlekjes op de vacht.

 Loop linksom langs het Hertenkamp. Wanneer u bij het water komt, gaat u wederom linksaf. U komt zo bij de Kapbrug

VOLGENDE PUNT ▶


 


De baron kwam altijd in september naar het kasteel. Niet alleen nam hij dan zijn  eigen personeel mee (koks, kamermeisjes, kameniers, kappers), maar hij maakte  dan ook graag indruk op zijn gasten. Hij belde met de firma Van Hecke in Amsterdam en bestelde voor deze periode allemaal mooie dieren voor in het park. Die huurde hij gewoon. Alleen maar voor september, daarna gingen ze weer weg. Hij bestelde zwarte en witte zwanen, knobbelganzen, siereenden, herten, springbokken, hindes, witte geitjes, noem maar op. 

In 2010 is er voor de herten een compleet nieuw hertenkamp  aangelegd, met in het midden een grote vijver. Deze is speciaal uitgegraven voor het welzijn van de dieren. De herten leven een  bepaalde periode aan de ene zijde van de vijver en grazen daar het lekkerste gras weg. Vervolgens verhuizen we de hele roedel naar de  andere zijde van de vijver en laten we het gras op het  oude gedeelte weer groeien.