5. ChâteletDit gebouw wordt het Châtelet genoemd, letterlijk ‘klein kasteel’. Het is ontworpen als poortgebouw, waar alle techniek in het kasteel bediend werd. De stoomverwarming, de wateraanvoer, de elektra, alles werd vanuit de kelders van dit gebouw geregeld. Ziet u die torens, in ieder van die torens zitten enorme waterreservoirs van plaatijzer waarin oorspronkelijk het regenwater werd bewaard. In verband met de druk op het leidingwater is het nog steeds van belang dat de reservoirs gevuld zijn.

 Vanaf hier loopt u van het Châtelet weg. Aan het einde van dit pad, met uw rug naar het Châtelet, slaat u tweemaal rechts af. Geniet van het mooie kronkelende pad. U loopt nu door de voormalige Menagerie.

VOLGENDE PUNT ▶


 


Boven de werkplaats liggen appartementen waar oorspronkelijk extra gastenverblijven werden gecreëerd en ook de rentmeester kreeg in dit gebouw zijn vertrekken. Tegenwoordig zijn in het Châtelet de privéverblijven van de familie van Zuylen van Nijevelt van de Haar gevestigd. 
De familie heeft nog altijd het recht om in het Châtelet te verblijven als zij in Nederland zijn. Het Châtelet is normaal niet toegankelijk voor publiek, maar in het voorjaar van 2022 wordt het eenmalig opgesteld voor publiek.