Startpunt Groene RouteU bent het park binnengekomen via het Stalplein. Hier stonden de paarden, koetsen en de auto's van de familie Van Zuylen van Nijevelt. Lees hieronder meer over het Stalplein.

Bekijk hier de route

 START ROUTE: Na het entreegebouw gaat u links op de grote laan, richting het kasteel en de rozentuin.

START ROUTE ▶


 

 De stalboxen op het Stalplein, in die tijd dienstdoende als paardenboxen, tegenwoordig gebruikt als opslagruimte en sanitaire voorziening. 


Aan het einde van de 19de eeuw erft baron Etienne van Zuylen van Nijevelt het inmiddels zwaar vervallen domein De Haar. De baron ontmoet in Parijs de schatrijke Hélène de Rothschild en het stel besluit te trouwen. Het resultaat kunt u voor u zien! Kasteel de Haar wordt in al zijn grootsheid opnieuw opgebouwd, groter en luxer dan het ooit geweest is. Voor het ontwerp nemen de baron en barones architect Pierre Cuypers in de arm. Cuypers is dan al bekend van onder andere het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. Voor de stijltuinen en het landschapspark wordt tuinarchitect Hendrik Copijn gevraagd. Er zijn veel verhalen over de veeleisende baron en de eigenwijze (werk)wijze van beide architecten. Maar het resultaat mag er zijn; een imposant kasteel, voorzien van alle luxe en weelde die zijn tijd ver vooruit waren, een 55 hectare groot park, met weelderige stijltuinen en weloverdachte zichtlijnen, en een imposante kunstcollectie verzameld vanuit de hele wereld. Nu vindt u op het Stalplein het entreegebouw en natuurlijk de horeca van het Koetshuis.