St Sebastiaan

Dit beeld is afkomstig uit omstreeks 1500. Sebastiaan staat in een lichte S-vormige houding, met zijn rechterbeen voor het linker. Hij is aan zijn rechter- en linkerarmen vastgebonden aan een achter hem staande boom. In zijn naakte lijf steken enkele pijlen, terwijl de rest van zijn lijf in en goudkleurig kleed is gehuld.

Vrouwelijke Heilige

Vermoedelijk Catharina van Alexandrië. Wordt vaak afgebeeld met boek en zwaard (het bekende wiel/rad hoeft niet altijd aanwezig te zijn). Zwaard ontbreekt hier. Je kan zien aan het hoofddeksel dat het hier om een voorname vrouw gaat. (Catharina was van rijke komaf). Zij werd zeer veel afgebeeld in de ME. Net als Barbara. Heel misschien zou het hier ook om Barbara kunnen gaan. Maar Barbara wordt altijd afgebeeld met een torentje. En dat kan ze hier gezien de houding van haar hand, niet bij zich hebben gedragen. Het is een Nederrijns beeld uit Oppergelre. Het is een beetje een boerse uitvoering.

Tronende Maria

Mooi, typisch Keuls beeld uit misschien al de eerste helft van de 14e eeuw. Duidelijk door Cuypers hersteld en op troon gezet. Er zijn veel van dit soort voorbeelden te vinden in het Stutgermuseum in Keulen.

Johannes de Evangelist

Vreemd beeld, oorspronkelijk 15e of 16e eeuws Limburgs of Vlaams. Het aureool en de voet zijn 19e eeuws. Het lijkt of het beeld is doorgezaagd geweest. Soms heeft Johannes een kelk als attribuut, maar niet altijd. Hier alleen een boek. Door Cuypers beschilderd waarschijnlijk. Apostelen hebben altijd blote voeten.