Buxusparterre
Tuinlocaties

Buxusparterre

De buxustuin is ontworpen in de stijl van de barok en is opgebouwd uit een patroon van krullende buxushagen. Het split tussen de buxushagen heeft de kleuren rood en wit van het familiewapen van de familie Van Zuylen.

Kippentuin
Tuinlocaties

Kippentuin

De Menagerie (letterlijk: ‘Dierentuin’, maar op De Haar ook wel ‘Kippentuin’ genoemd) en het aangrenzende entreegebied zijn in 2015 gerestaureerd. In de Menagerie, ooit ontworpen als miniatuur landschapspark, zijn de oorspronkelijke watergangen hersteld.

Tennisbaan & Tennishuis
Tuinlocaties

Tennisbaan & Tennishuis

De dood van hun zoon Hélin heeft diepe sporen nagelaten in het gezin Van Zuylen van Nijevelt. Met name zijn moeder Hélene zocht naar manieren om uiting te geven aan haar verdriet. Behalve de afgebroken zuil onder de loofgang, en de plaquette in de rozentuin, zijn na zijn dood de tennisbaan en het bijhorende tennishuisje aangelegd. Hélin had de plannen voor een tennisbaan met zijn ouders besproken vlak voordat hij stierf op 18 december 1912.

Picknickweide
Tuinlocaties

Picknickweide

Het kasteelpark is uitermate geschikt voor een picknick. Met prachtig uitzicht op het kasteel geniet je van een eigen meegebrachte picknick (of bestel je picknickmand bij Koesthuis de Haar). Spreid je kleedje uit, of neem plaats op een van de picknickbanken.

Riviervijver
Tuinlocaties

Riviervijver

Landschapsarchitect Hendrik Copijn wilde voor het park volwassen grote bomen (iepen, eiken, lindes en kastanjes) aankopen. Deze bomen wilde hij niet bij een reguliere kweker aankopen, hoewel hij zelf voorrekende, dat dit vijfduizend gulden zou besparen. De aankoop van jonge bomen zou betekenen, dat het zeker twaalf tot twintig jaar zou duren, voor ze volwassen zouden zijn!

De Kruisvijver
Tuinlocaties

De Kruisvijver

Het Grand Canal of de Kruisvijver vormt een echte eye catcher ten noorden van het kasteel. Vanaf het eind van deze langgerekte vijver heeft men een fraai zicht op het kasteel, waarbij de riddertoren bij mooi weer precies in het midden van de vijver weerspiegeld wordt.

Kattepad
Tuinlocaties

Kattepad

Hier bij het "Kattepad" zie je langs het water een gedenksteen ter nagedachtenis aan Margareth Meecham, de nanny van de huidige baronessen. De zussen waren erg op haar gesteld en wilde een blijvende herinnering aan haar.

Overdekte brug
Tuinlocaties

Overdekte brug

Over het water ziet u een stukje parkbos. Deze stukken komen verspreid over het terrein voor. In deze dicht begroeide parkdelen kun je niet wandelen, maar toch zijn ze een wezenlijk onderdeel van de Engelse landschapstuin. De Engelse tuin kwam in de mode in de 18e eeuw en verschilt volledig van de daarvoor populaire Franse tuin. In de Engelse tuin gaat het niet meer om strakke lijnen en symmetrie, maar om romantische, parkachtige landschappen met verrassende doorkijkjes. Die doorkijkjes werden bereikt door de aanleg van grasvelden op heuvelachtig terrein, omgeven door en afgewisseld met boomgroepen. Het parkbos zorgt voor beslotenheid en intimiteit en de afwisseling tussen open en gesloten levert de bewuste doorkijkjes.

Haarzuilens
Tuinlocaties

Haarzuilens

Ongeveer op de plaats waar de Romeinse Tuin is aangelegd, ligt tot 1898 het eeuwenoude dorpje Haarzuilens. Over de oorsprong van het pittoreske gehucht is weinig bekend. Vermoedelijk is het dorp in de Middeleeuwen ontstaan pal onder de bescherming die de muren van Kasteel de Haar het gehucht konden bieden.Het kasteeldorpje heeft zich in de loop der eeuwen nauwelijks ontwikkeld.

Het Hertenkamp
Tuinlocaties

Het Hertenkamp

In het hertenkamp leeft een roedel damherten. De mannetjes worden hert of bok genoemd en zijn te herkennen aan het grote schoffelvormige gewei. De vrouwtjes noemen we hinde. In 2010 is er voor de herten een compleet nieuw hertenkamp aangelegd, met in het midden een grote vijver. Deze is speciaal uitgegraven voor het welzijn van de dieren. De herten leven een bepaalde periode aan ene zijde van de vijver en grazen daar het lekkerste gras weg, vervolgens verhuizen we de hele roedel naar de andere kant van de vijver. Een damhert kan overigens goed zwemmen (vandaar ook het zwarte hek aan de vijverkant).

De Doolhof
Tuinlocaties

De Doolhof

De Doolhof is, met steun van het K.F. Hein Fonds, aangelegd in 1996 door architect Peter van Oosterhout, toen werkzaam voor de PHB.. Door het historisch onderzoek wat er is gedaan door de PHB zijn er aanwijzingen dat de Doolhof er ook daadwerkelijk geweest is. Er zijn onder andere aankooplijsten voor haagplanten voor de oude Doolhof gevonden; 3.000 stuks Fagus Sylvatica. Bij het bouwrijp maken van de grond voor de nieuwe Doolhof zijn hier oude resten van gevonden

Het Grote Cour
Tuinlocaties

Het Grote Cour

De afgelopen 10 jaar zijn de stijltuinen van Copijn flink gerestaureerd. De meest indrukwekkende restauratie is die van het Grote Cour. Dit voorplein voor de bordestrap van het kasteel is in ere hersteld naar oorspronkelijk ontwerp van Copijn. Hiervoor is het Cour met 1.800m3 grond opgehoogd, voorzien van nieuwe paden en cirkels en is voor het eerst in 40 jaar het familiewapen in het midden van het voorplein geplant.

De kapel
Tuinlocaties

De kapel

Als een laatste tastbare herinnering aan het oude dorpje Haarzuilens vindt men naast het kasteel de Kapel. Van het bestaan van deze Kapel wordt voor het eerst rond 1420 melding gemaakt, maar het is aannemelijk dat de Kapel nog ouder is; de toren bevat nog bouwresten van oudere datum. Ondanks dat de bevolking van Haarzuilens door de eeuwen heen in overgrote meerderheid rooms-katholiek gebleven is, ging de Kapel in de tijd van de Reformatie over in protestantse handen. In de loop van de 17e eeuw raakt het gebouw meer en meer in verval.

De Romeinse tuin
Tuinlocaties

De Romeinse tuin

Direct rondom het kasteel ligt een aantal geometrische tuinen, die vooral een decoratief karakter hebben, zoals de Romeinse Tuin, die zijn naam ontleent aan de vorm van een Romeinse renbaan. Aan de zijkant van de Romeinse tuin is een bijzonder detail uit het ontwerp van Copijn te vinden, de “Ha Ha”. Een Ha Ha is een wal, die het zicht beperkt op de weg, waardoor het park naadloos lijkt over te lopen in het Zuiderpark, waar nu Golfclub De Haar te vinden is.

De Rozentuin
Tuinlocaties

De Rozentuin

In het park bevindt zich ook de Rozentuin met het monument ter herinnering aan de oudste zoon van Etienne, baron Hélin van Zuylen van Nijevelt, die in 1912 op 24-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk in Rumst bij Antwerpen om het leven kwam. De afgebroken zuil verwijst naar het te vroeg opgehouden leven van Hélin. In de Rozentuin zijn ruim 1.200 rozen in 79 verschillende soorten te vinden. Iedere zomer staan deze rozen prachtig in bloei.