8. Grote CourU staat hier op het Grote Cour, ook wel het Cour d’Honneur genoemd. Dit statige voorplein is speciaal ontworpen om de baron op grootste wijze te ontvangen. Stelt u zich eens voor hoe een koets met zes paarden ervoor de baron en barones onder de Duivenpoort door het Grote Cour opreden en halt hielden voor de trappen van het kasteel. Wat een indrukwekkende eerste aanblik moet dat elk jaar weer hebben gegeven! De baron was ook een van de eerste automobielbezitters, oprichter van de automobielclub de France en organisator van Rally’s.

 U kunt een rondje maken op het Grote Cour en dit weer verlaten in de richting waar u eerder vandaan kwam. Net voor de Duivenpoort gaat u rechts het bruggetje over. U heeft nu prachtig uitzicht over de Kruisvijver

VOLGENDE PUNT ▶


 


Die cirkel op het Grote Cour is dus niet alleen handig gebleken voor paard en koets maar ook voor menig autoritje. Toen hij hier kwam, 100 jaar geleden was de auto pas net uitgevonden. Het was echt een nieuw iets. Mensen waren er een beetje bang voor en vonden het ook gevaarlijk en stinken. Baron Etienne, maar ook zijn zoon baron Egmont ging wel eens autorijden in het park. Soms kwam hij met zijn wielen van de auto vast te zitten in het gras en moesten er 10 tuinmannen komen om hem eruit te trekken. Als u de bordestrap van het kasteel oploopt en met uw rug naar de voordeur gaat staan heeft u een prachtig uitzicht.

Recht voor u de borders van het Grote Cour, die elk jaar rond eind mei weer worden gevuld met tientallen begonia’s, die vervolgens de hele zomer lang een ware bloemenzee vormen. Kijkt u over het Grote Cour heen, dan kunt u zien hoezeer het Engelse landschapspark van de formele tuinen verschilt. Vanaf het bordes kunt u langs diverse lijnen zeer ver het park in kijken. Deze zichtassen zijn speciaal ontworpen om het kasteel, het park en de omliggende landerijen met elkaar te verbinden. In vroeger tijden kon men vanaf het bordes zelfs tot in Maarssen of Breukelen kijken. Dat is tegenwoordig niet meer mogelijk, maar u kunt wel nog de 4 verschillende zichtassen volgen tot aan de buitenste randen van het park.