13. Het Kattepad

13. Het Kattepad

We lopen hier op het Kattepad. Het pad dankt zijn naam aan het katje van Barones Hélène dat hier begraven ligt, een klein zwart katje met gele ogen volgens de tekst op de steen. Onder de steen van het katje, ligt nog een gedenksteen. Ter nagedachtenis aan de Nederlandse pianist en componist Eduard Zeldenrust (1865 - 1910).

Startpunt Rode Route

Startpunt Rode Route

U bent het park binnengekomen via het Stalplein. Hier stonden de paarden, koetsen en de auto's van de familie Van Zuylen van Nijevelt. Lees hieronder meer over het Stalplein.

3. Afgebroken zuil

3. Afgebroken zuil

De afgebroken zuil verwijst naar het te vroeg opgehouden leven van Hélin, de oudste zoon van baron Etienne. Op de zuil liggen steentjes, dit is een Joodse traditie waarmee men aangeeft een graf te hebben bezocht. In de stenen halfronde bank aan de andere zijde van de tuin is een inscriptie te lezen over de bloeiende rozen die getuigen van de liefde voor Hélin.

5. Châtelet

5. Châtelet

Dit gebouw wordt het Châtelet genoemd, letterlijk ‘klein kasteel’. Het is ontworpen als poortgebouw, waar alle techniek in het kasteel bediend werd. De stoomverwarming, de wateraanvoer, de elektra, alles werd vanuit de kelders van dit gebouw geregeld. Ziet u die torens, in ieder van die torens zitten enorme waterreservoirs van plaatijzer waarin oorspronkelijk het regenwater werd bewaard. In verband met de druk op het leidingwater is het nog steeds van belang dat de reservoirs gevuld zijn.

15. De Kapel

15. De Kapel

Aan het einde van de Van Zuylenlaan treft u de Kapel, gezien van achteren.

16. De Romeinse Tuin

16. De Romeinse Tuin

De Romeinse Tuin ontleent zijn naam aan de vorm van zijn hoofdstructuur, een Romeinse renbaan. De verdiepte ligging van de Romeinse tuin is bedoeld om de motieven en patronen en hun beplanting goed te kunnen bekijken. Daarnaast kun je zo ook beter over de tuin heen kijken.

17. Haha

17. Haha

Aan de buitenste rand van de Romeinse tuin is een talud aangelegd, een zogeheten Haha. Deze verbindt het Noorderpark en het aan de overzijde gelegen Zuiderpark visueel met elkaar en ontneemt het zicht op de tussenliggende weg. Dat was belangrijk, want ook het Zuiderpark hoorde vroeger bij het Kasteelpark. Het was helemaal ontworpen in de Engelse landschapsstijl, maar meer besloten en exotischer dan het Noorderpark. In de jaren ‘70 is in het Zuiderpark een golfbaan aangelegd.

6. Voormalige Menagerie

6. Voormalige Menagerie

In 1960 is de voormalige Menagerie vereenvoudigd. Voor die tijd was het een plaats waar verschillende dieren en plek hadden. Via de mooie kronkelige paadjes en waterpartijen heb je mooi uitzicht op de tuin en kon men de dieren bewonderen.

8. Tennishuisje

8. Tennishuisje

De tennisbaan is een idee van Hélin van Zuylen, de zoon van Etienne van Zuylen van Nijevelt en Hélène de Rotschild. Tijdens zijn laatste bezoek, op 9 en 10 december 1912, aan Kasteel de Haar heeft hij de plannen voor de tennisbaan besproken met zijn vader. Hélin is op 18 december 1912 verongelukt terwijl hij met vrienden op weg was van Brussel naar Kasteel de Haar. Hij zou hier de kerstdagen doorbrengen. Langs de Antwerpsesteenweg raakte hij met zijn Dion-Bouton van de weg. De vier inzittenden werden uit de wagen geslingerd. De 24-jarige Hélin stierf ter plaatse.

7. Het Doolhof

7. Het Doolhof

Dit doolhof is aangelegd in 1996, met steun van het K.F Hein fonds. Het vermoeden bestaat dat Hélin, de zoon van Baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en Hélène de Rothschild, hier veel speelde voor dat hij verongelukte. De herinnering aan hun spelende zoon zouden te veel pijnlijke herinneringen hebben gegeven, waardoor besloten is het Doolhof weg te halen.

9. Kruisvijver

9. Kruisvijver

De lanen aan weerszijden van deze lange, rechte vijver lopen deels schuin ten behoeve van het uitzicht van en naar de noordelijke kasteeltoren of riddertoren. In 1913 is deze verlengt, zodat de Riddertoren, met een hoogte van 37,5 meter, in zijn geheel wordt weerspiegelt in het water.

11. De Kapbrug

11. De Kapbrug

Op dit afgelegen plekje in het park vindt u het meest romantische bruggetje, met een rieten overkapping. Omdat waterpartijen een belangrijk deel uitmaken van het Engelse Landschapspark, zijn er ook veel bruggetjes. Samen moeten zij de paden in een krakelingstructuur met elkaar verbinden.

12. Rivierarm

12. Rivierarm

Park en Tuinen van Kasteel de Haar bestaan uit een Noorder- en Zuiderpark waar een speciaal gegraven ‘rivierarm’ met grote waterpartijen doorheen kronkelt die beide parken met elkaar verbindt.

10. Hertenkamp

10. Hertenkamp

In dit hertenkamp leeft een roedel damherten. De mannetjes worden hert of bok genoemd en zijn te herkennen aan het grote schoffelvormige gewei. De vrouwtjes noemen we hinde. De bronsttijd duurt van half oktober tot begin november, in deze periode kunt u de hertenbokken schijngevechten zien uitvoeren en luid horen burlen. In juni worden de kalfjes geboren, deze hebben meteen vanaf het begin al de herkenbare witte vlekjes op de vacht.