Startpunt Blauwe Route

Startpunt Blauwe Route

U bent het park binnengekomen via het Stalplein. Hier stonden de paarden, koetsen en de auto's van de familie Van Zuylen van Nijevelt. Lees hieronder meer over het Stalplein.

3. Afgebroken zuil

3. Afgebroken zuil

De afgebroken zuil verwijst naar het te vroeg opgehouden leven van Hélin, de oudste zoon van baron Etienne. Op de zuil liggen steentjes, dit is een Joodse traditie waarmee men aangeeft een graf te hebben bezocht. In de stenen halfronde bank aan de andere zijde van de tuin is een inscriptie te lezen over de bloeiende rozen die getuigen van de liefde voor Hélin.

5. Châtelet

5. Châtelet

Dit gebouw wordt het Châtelet genoemd, letterlijk ‘klein kasteel’. Het is ontworpen als poortgebouw, waar alle techniek in het kasteel bediend werd. De stoomverwarming, de wateraanvoer, de elektra, alles werd vanuit de kelders van dit gebouw geregeld. Ziet u die torens, in ieder van die torens zitten enorme waterreservoirs van plaatijzer waarin oorspronkelijk het regenwater werd bewaard. In verband met de druk op het leidingwater is het nog steeds van belang dat de reservoirs gevuld zijn.

6. Kleine Cour

6. Kleine Cour

Het kleine cour is de plek waar de dochters van de baron altijd hun tuinset neerzetten en van de zon genieten. De dochters van de baron, allemaal baronessen, zijn ‘gewoon’ hardwerkende vrouwen en als ze op Kasteel de Haar zijn, zijn ze blij dat ze even kunnen bijkomen!

7. Duivenpoort

7. Duivenpoort

Al in 1894 is begonnen met het grondwerk voor de Duivenpoort. Deze poort werd ook wel Middenpoort, Tusschenpoort of Tours entre les deux Cours genoemd.

8. Grote Cour

8. Grote Cour

U staat hier op het Grote Cour, ook wel het Cour d’Honneur genoemd. Dit statige voorplein is speciaal ontworpen om de baron op grootste wijze te ontvangen. Stelt u zich eens voor hoe een koets met zes paarden ervoor de baron en barones onder de Duivenpoort door het Grote Cour opreden en halt hielden voor de trappen van het kasteel. Wat een indrukwekkende eerste aanblik moet dat elk jaar weer hebben gegeven! De baron was ook een van de eerste automobielbezitters, oprichter van de automobielclub de France en organisator van Rally’s.

9. Kruisvijver

9. Kruisvijver

Het landschapspark is opgebouwd rond doorzichten en uitzichten. In de geometrische, zogenoemde Franse tuin aan de noordzijde van het park, vormt het ‘grand canal’, ook wel de kruisvijver, (waar u nu staat) een lange zichtlijn. De lanen aan weerszijden van deze lange, rechte vijver lopen deels schuin ten behoeve van het uitzicht van en naar de noordelijke kasteeltoren of riddertoren. In 1913 is deze verlengd, zodat de Riddertoren, met een hoogte van 37,5 meter, in zijn geheel wordt weerspiegeld in het water.

10. Picknickweide

10. Picknickweide

Dit is een heerlijke plek om in de zomer te picknicken. De baron kwam altijd alleen in de maand september op het kasteel wonen. Hij wilde graag dat al zijn chique vrienden onder de indruk waren van wat hij allemaal had. Hij belde met de firma Van Hecke in Amsterdam en bestelde dan allemaal mooie dieren voor in het park. Die huurde hij gewoon. Alleen maar voor september, daarna gingen ze weer weg. Hij bestelde zwarte en witte zwanen, knobbelganzen, siereenden, herten, springbokken, hindes, witte geitjes, noem maar op.

12. De Kapel

12. De Kapel

Als een laatste tastbare herinnering aan het oude dorpje Haarzuilens vind je naast het kasteel de Kapel. Van het bestaan van deze kapel wordt voor het eerst rond 1420 melding gemaakt. Vermoed wordt dat deze dan moet zijn gebouwd tussen 1385 en 1395 en dat Boekel van de Haer en zijn vrouw de stichters ervan zouden zijn geweest. Maar het is aannemelijk dat de Kapel nog ouder is; de toren bevat nog bouwresten van oudere datum.

13. De Romeinse Tuin

13. De Romeinse Tuin

De Romeinse Tuin ontleent zijn naam aan de vorm van zijn hoofdstructuur, een Romeinse renbaan. De verdiepte ligging van de Romeinse tuin is bedoeld om de motieven en patronen en hun beplanting goed te kunnen bekijken. Daarnaast kun je zo ook beter over de tuin heen kijken.

14. Haha

14. Haha

Aan de buitenste rand van de Romeinse tuin is een talud aangelegd, een zogeheten Haha. Deze verbindt het Noorderpark en het aan de overzijde gelegen Zuiderpark visueel met elkaar en ontneemt het zicht op de tussenliggende weg. Dat was belangrijk, want ook het Zuiderpark hoorde vroeger bij het Kasteelpark. Het was helemaal ontworpen in de Engelse landschapsstijl, maar meer besloten en exotischer dan het Noorderpark. In de jaren ‘70 is in het Zuiderpark een golfbaan aangelegd.